Als ouder heb je waarschijnlijk ervaren hoe uitdagend het kan zijn om een goed slaappatroon voor je baby te vinden. Na maanden van ups en downs, denk je misschien dat je eindelijk een ritme hebt gevonden, en dan ineens… begint je baby weer slechter te slapen. Dit fenomeen staat bekend als slaapregressie en een van de meest beruchte perioden van slaapregressie vindt plaats rond de 8 maanden.
Wat is de 8 maanden slaapregressie?
Het is een fase waarin een baby die eerder goed sliep, plotseling moeite krijgt met in slaap vallen, vaker wakker wordt tijdens de nacht, en kortere dutjes doet. Deze verandering in slaappatroon vindt meestal plaats rond de leeftijd van 8 tot 10 maanden en wordt veroorzaakt door een combinatie van fysieke, mentale en emotionele ontwikkelingen.
Hoe herken je de slaapregressie bij 8 maanden?
De slaapregressie rond 8 maanden lijkt veel op die van 4 maanden, maar er zijn enkele specifieke kenmerken:
- Frequenter wakker worden ’s nachts: Je baby kan ineens weer vaker wakker worden en moeilijker zelf weer in slaap vallen.
- Kortere dutjes overdag: Je baby kan moeite hebben om langer dan 30-45 minuten te slapen tijdens dutjes.
- Slechter in slaap vallen: Waar je baby voorheen misschien makkelijk in slaap viel, kan hij nu huilen, draaien en protesteren wanneer het bedtijd is.
- Toename van huilen of klagen: Door de veranderingen kan je baby ook overdag wat prikkelbaarder of onrustiger zijn.
Het herkennen van deze symptomen kan je helpen om te begrijpen dat je baby door een fase van slaapregressie gaat en dat het niet betekent dat er iets mis is met hem of met je slaaproutine.
Welke ontwikkeling maakt je baby door?
Rond 8 maanden is er veel gaande in de ontwikkeling van je baby. Deze fase staat vaak in het teken van grove motorische vaardigheden, zoals kruipen, optrekken om te staan en soms zelfs al de eerste pogingen om te lopen. Je baby is zich meer bewust van zijn omgeving, wat kan leiden tot een sterkere verlatingsangst. Hierdoor kan hij onrustiger zijn wanneer je hem in bed legt, omdat hij niet wil dat je weggaat.
Ook is er een grote mentale ontwikkeling aan de gang. Je baby begint verbanden te leggen tussen dingen en ontwikkelt een beter begrip van objectpermanentie, het besef dat dingen blijven bestaan, ook als ze uit het zicht zijn. Deze nieuwe vaardigheden kunnen spannend zijn en leiden tot een toename in nachtelijke activiteit en wakker worden.
Hoe ga je om met slaapregressie?
Het omgaan met de slaapregressie kan frustrerend zijn, vooral omdat je misschien het gevoel hebt dat je weer helemaal terug bij af bent. Hier zijn enkele tips om door deze fase te komen:
- Blijf consistent: Het kan verleidelijk zijn om routines los te laten wanneer je baby onrustig is, maar consistentie is juist nu belangrijk. Houd je zoveel mogelijk aan je gebruikelijke bedtijd rituelen.
- Wees geduldig en flexibel: Begrijp dat dit een fase is die je baby doormaakt en probeer je verwachtingen wat bij te stellen. Het kan zijn dat je baby tijdelijk vaker ’s nachts wakker wordt en dat dit een extra dosis geduld van jou vraagt.
- Verlatingsangst: Je baby kan verlatingsangst ervaren, dus het is belangrijk om hem te troosten wanneer hij je nodig heeft. Maar probeer hem ook de ruimte te geven om zelf weer in slaap te vallen als hij daartoe in staat is.
- Denk aan jezelf: Vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Gebroken nachten kunnen hun tol eisen, dus probeer rust te nemen wanneer je kunt, en vraag om hulp als dat mogelijk is.
Hoe lang duurt de slaapregressie bij 8 maanden?
Gelukkig is slaapregressie een fase, en fases gaan voorbij. Over het algemeen duurt de 8 maanden slaapregressie twee tot zes weken, afhankelijk van de baby. Elk kind is anders, dus voor sommigen kan het korter duren, terwijl het bij anderen wat langer kan aanhouden.
Een laatste gedachte
Slaapregressie kan voelen als een flinke stap terug, maar bedenk dat het eigenlijk een teken is dat je baby zich ontwikkelt en groeit. Hoewel deze periode vermoeiend kan zijn, is het ook een tijdelijke fase die uiteindelijk voorbijgaat. Probeer jezelf eraan te herinneren dat je baby niet altijd zo klein blijft en dat elke stap – ook de moeilijke – een deel is van het grotere proces van opgroeien. Voor je het weet, slaap je zelf weer wat langer en voelt deze regressie als een verre herinnering.
